Daar trek IK een lijn!

Hoe het nu met me gaat? Of het al beter is? Dit en nog vele varianten ervan krijg ik regelmatig te horen. Meestal zijn ze oprecht en zijn ze de aanzet tot een gesprek die een wederzijdse inprint nalaat.
Soms ook heel onverwacht…wanneer ik onlangs de vraag kreeg van een collega waar ik een normaal contact mee had was ik ontroerd door de oprechtheid die weerklonk.
Niet de typische, vluchtige versie die eerder ontstaat uit een ingeburgerd domino-effect maar de ‘nu we even tijd hebben, wil ik je laten weten dat je het ook kan/mag zeggen als het niet zo goed zou gaan.’ Een heel eenvoudige, oprechte “Hoe gaat het nu echt met jou?” kreeg dan ook een heel eerlijk antwoord.

Maar wanneer de vraag duidelijk eerder uit een aangeleerde vriendelijkheid komt en het antwoord heel vaag moet blijven is dit dan ook kort en snel. “Goed!” zeggen en me al schuldig voelen omdat ik lieg. Of ‘dat gaat’, ‘op ’t gemakske’ ‘ca va’…zijn de vele varianten die dus vaak als antwoord worden gebruikt.
Soms probeer ik wel eens om vlakaf “Slecht!” te zeggen. Moet kunnen toch?
Enerzijds werkt de eerlijkheid als een opluchting anderzijds is het dan ook wel duidelijk dat dit antwoord niet wordt verwacht en soms zelfs niet wordt getolereerd.

Om hiermee om te gaan heb ik ondertussen enkele zaken toegepast die wel werken. Uiteraard moet ik de standaardantwoorden blijven gebruiken maar afhankelijk van wie de vraag komt (en van de tijd die die persoon heeft) wijk ik hier van af indien nodig.
Maar heel vreemd zal het klinken als ik vertel dat ik af en toe in de spiegel kijk en de vraag aan mezelf stel. Zo dus ook de laatste dagen…

“Het voelt goed” gevolgd door een “tis te zien op welk vlak” De tegenstrijdigheid in die 2 antwoorden geven me de indruk dat ik me op een evenwichtsbalk bevind.
Rustig blijven, ademen, op de houding letten, op de voeten letten, de rand in het oog houden en tot slot niet vergeten om vooruit te gaan. De ene dag voelt het aan als een spannend iets want waar de balk uiteindelijk uit zal uitkomen is nog niet duidelijk, de andere dag is net dat feit de oorzaak dat er een angstig gevoel naar boven sluipt. Zoekend naar een plaatstje in mijn hoofd om daar te malen en me te herinneren aan het feit dat ik ieder moment naar beneden kan tuimelen. Dus ja, ik ga nog wat traag vooruit (letterlijk en figuurlijk) en af en toe ga ik misschien zelfs op de balk zitten om wat rust te nemen. En gelukkig wordt dat meestal wel begrepen. Met de nadruk op meestal.

Het is namelijk zo dat mijn rust soms wordt verward met gelatenheid, dat de grenzen die ik nu stel soms overkomen als demotivatie en dat de traagheid me niet altijd in dank wordt afgenomen. En dat dat soms aanvoelt als een stevige windvlaag die mijn hele hoofd en lijf overspoelt en heel even alles terug donker maakt waardoor ik de rand van de balk minder zie, is dan ook niet verwonderlijk. Het onbegrepen gevoel, het -ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet- gevoel maar tegelijk ook weten dat de woorden die ik hoor eveneens komen uit een gevoel van onzekerheid van de andere. Ik begrijp het soms echt wel als dit aan bod komt tijdens een gesprek maar net dat begrip zorgt voor een tegenstrijdigheid die me eventjes van mijn stuk brengt.
Dus antwoord ik liever in alle eerlijkheid: “sommige dingen weet ik (nu nog) niet maar ik weet dat de richting die ik ga goed voelt. Dat ik mezelf geen druk wil opleggen over mijn toekomst en ik me eerder rustig voel in plaats van gelaten.”
Een oprecht antwoord naar de ander en naar mezelf. Tijd en geduld, ik had het vroeger nooit maar neem het nu wel. Niet achteruit maar ook niet te ver vooruit…een moeilijk iets zo blijkt. Een nieuwe grens die blijkbaar een gedragsverandering met zich mee brengt, een grens die ik zorgvuldig moet bewaken want ik voel dat dit wel eens cruciaal kan zijn voor wat de toekomst ook mag brengen.

8cf3ae4989eed9716bceece8d7b2da9a

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s