De eerste van drie (Boekrecensie: Overprikkeld)

Dat mijn zoektocht zich niet enkel beperkt tot het schrijven, bewegen, in vraag stellen van mezelf en mijn omgeving is een feit. Wat ik concreet doe tijdens mijn zoektocht valt hopelijk af te leiden uit mijn blogs (if not, laat het me aub weten!).
Maar iets wat ik misschien nog niet liet uitschijnen is het feit dat ik lees, veel en bijna dagelijks. In de meeste gevallen zijn het artikels, opiniestukken, blogs etc. omdat deze niet verspreidt moeten worden over verschillende dagen. De ene al wat boeiender dan de andere, al zou ik elke dag wel eentje kunnen delen. Dat ik dat niet doe komt vooral omdat ik denk dat ik als te opdringerig zou worden beschouwd. Alleen boeken, die lees ik naar mijn gevoel te weinig.

Boeken lezen is dus meestal iets voor verlofperiodes of als ik merk dat ik het enkele dagen na elkaar kan doen. Klinkt raar maar ik ben daarvoor te planmatig, te ongeduldig.
Iets waar ik dus verandering hoop in te brengen.
Boeken die een verhaal vertellen genieten in eerste instantie mijn voorkeur “hello, fantasy” denk ik dan. Klaar om me volledig te laten meevoeren.
Maar wanneer ik enkele weken geleden tijdens een superweekend bij onze noorderburen een winkeltje binnenstapte kocht ik zonder twijfel drie boeken die aansluiten bij mijn leefwereld, bij project IK.

De eerste is “Overprikkeld (eerste hulp bij hoogsensiviteit)” geschreven door Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp. Wat me bijna meteen opvalt is hoe gemakkelijk dit boek leest, opgebouwd in blokken, eenvoudig taalgebruik. Terugkerende structuur en een mooie afwisseling tussen globale inzichten en persoonlijke voorbeelden.
Dit samengevat in 6 thema’s:

  • Lichaam en Geest
  • Liefde en Relaties
  • Kinderen en Opvoeding
  • Talent en Werk
  • Grenzen en Overprikkeling
  • Rust en Balans

Na ieder thema heeft men een EHBO lijstje (Eerste hulp bij overprikkeling). Ook wordt het thema telkens kort samengevat in overzicht met weetjes.

Na het eerste deel moet ik echter het boek eventjes toeklappen. Hoewel de luchtige opmaak en aanpak van het thema is het voor mij een enorme spiegel die ik lijk vast te hebben. Dat ik hooggevoelig ben is iets wat ik al 16 jaar weet, dat ik er in die 16 jaar niet echt heb naar geleefd en me er zelf voor schaamde is iets wat de voorbije maanden duidelijk was geworden. Maar dit boek…het zegt me exact waar het op staat. Waar ik van wegliep en dat ik enkel mijn hooggevoeligheid inzette als er voordeel en schoonheid was.
Het laat me even verdwaasd achter en ik voel een angst opborrelen alsof ik naar mezelf sta te roepen “Zie je nu wel!” “”Waarom liep je weg!?”

Na enkele dagen lijkt mijn kwaadheid op mezelf te zijn weggeebt en lees ik het boek in 2 momenten uit. Het gaf me inzichten over wie ik ben, hoe ik best wel en best niet reageer.
Het bevestigt dat hoe ik de laatste weken bezig ben goed zijn maar evenzeer dat ik mijn focus ook goed moet houden. Op het einde worden nog een 9-tal vragen vermeld die me hierbij kunnen helpen wanneer ik het even niet meer weet. Het is dus een boekje die ik sowieso nog eens ter hand zal nemen om mezelf eventjes figuurlijk aan te kijken.

Kort omvat kan ik zeggen dat het een ideaal boek is voor iedere hsp’er die wel eens durft vast te lopen met zichzelf maar ook voor iedere niet hsp’er die meer inzicht wil in de leefwereld van HSP. Het liefst zou ik iedereen in mijn omgeving dit boek laten lezen, al weet ik dat dit niet mogelijk is het zou wel makkelijker zijn. Het onbegrip, de misverstanden over HSP, het onzekere gevoel die ik hierdoor soms ervaar, het zou niet volledig weg zijn maar toch wel al stukken beter.

Dat HSP’ers allemaal gelijk zijn is zo’n misverstand. Er zitten onder de HSP’ers nog veel verschillende persoonlijkheden en ieder heeft zijn eigen karakter die voor een ander kleurgeving zorgt. Een persoonlijke handleiding kan ik het dus niet noemen maar wel een handleiding, eentje die in zijn algemeenheid zowel de HSP’er als niet HSP’er kan verbinden.

20190316_133547

Een gedachte over “De eerste van drie (Boekrecensie: Overprikkeld)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s