Sterk kwetsbaar

De “vibe” die ik enkele maanden geleden verloor begint zo stilletjes aan terug te komen. Het is dan wel iets goed, het is tegelijkertijd iets wat me waakzaam maakt, mijn grenzen bewaken werkt in 2 richtingen. Ik mag er niemand laten over gaan maar besef dat het evenzeer mijn verantwoordelijkheid is om er zelf niet over te gaan.
En dat is the key “beseffen”.

Beseffen dat een moment heel vluchtig is en ik dus kan kiezen om het vluchtig te laten voorbijgaan als het niet goed voelt. Maar ook beseffen dat IK even mag stilstaan bij wat IK denk, wat IK voel, wat IK wil en dat op een moment dat ik rustig ben. Beseffen dat ik ook niet te lang in de gedachte of het gevoel mag blijven hangen.
Want ookal vind ik het maatschappelijke tempo te snel, op sommige momenten moet ik gewoon mee, de bijhorende emoties kan ik even vluchtig maken.
Mijn diepverwerkende gedachtengang stel ik dan voor als een zeef, wat goed was hou ik over, de rest verzamel ik om tijdens een loopje, een wandeling of een ander buitenluchtmoment heel even naar boven te halen en zo te laten meevoeren met de wind.

Beseffen dat ik “ontspannende ontsnapmomentjes” moet blijven plannen die me de tijd geven om mijn eigen tempo te bepalen. Die mijn volledige intensiteit krijgen en die mijn hoofd met herinneringen vult die als tegenwicht zullen dienen bij een volgende periode van meedraaien in die malemolen. En beseffen dat deze momentjes alleen maar uit dingen bestaan die IK zelf ook wil. Iemand anders er een plezier mee doen is mooi mee genomen voor de people pleaser in ik maar het “pleasen” is niet alleen voor de ander maar evenzeer en in de eerste plaats voor mij.

Beseffen dat ik even wat bedenktijd mag nemen/vragen vooraleer ik “ja” of “nee” zeg. Ookal doet het me vrezen dat mensen ongeduldig zullen worden, me van uitstelgedrag zullen verwijten of dat mijn antwoord te laat zou komen.
Beseffen dat niemand perfect is en ik me dus ook niet perfect moet proberen voor te doen. Ookal voel ik me heel af en toe heel klein, heel dom, heel onbenullig, heel ongewenst… besef ik meer en meer dat dit heel normaal is en dat het uitspreken van mijn gevoel voldoende is om het “uit mijn systeem” te krijgen.

Gelukkig besef ik bijna constant dat mezelf zijn geen al te groot probleem meer is, althans niet meer voor mij. Ik heb een speels kantje, er mag al eens gelachten worden en na eerlijkheid is fun in het leven nog steeds een heel belangrijke waarde voor me.
Soms heb ik het gevoel dat ik hierdoor misschien niet altijd serieus wordt genomen of als ik een minder moment heb en het niet zo goed kan verbergen voel ik me soms nog schuldig. Maar heel snel maak ik me al de bedenking dat als ik mezelf ben ik geen probleem heb.

In vele gevallen is de eindconclusie hetzelfde: als in een ambetante situatie ik mezelf heb kunnen zijn maar aanvoel dat er toch nog iets speelt dan is dat niet mijn probleem. Als iemand niet omkan met het feit dat ik me durf kwetsbaar op te stellen en dit zonder woorden laat merken dan is het niet mijn probleem.
Ik besef dat dit de rand is van positief egoïsme is, dat ik niet in de val van gelatenheid of arrogantie mag trappen maar van nature uit ben ik gezegend met iets wat ervoor zorgt dat dit niet kan gebeuren. Het zou me terug opzadelen met een schuldgevoel, mijn gevoel zou zich weer ongemakkelijk opstellen en mijn lichaam zou me de signalen geven die ik enkele maanden geleden in kaart kon brengen.

IK ben gezegend met HSP, een prachtige eigenschap die me dan wel meer kwetsbaarder maakt maar ook oprechter, intenser, creatiever, georganiseerder en me in staat stelt mezelf en mijn talenten meer en meer te ontplooien, te doen groeien, doen beseffen…En het enige wat ik moet doen is het omarmen 🙂

2 gedachten over “Sterk kwetsbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s