Iqra, read, lees…

Lange autoritten, zolang ik ze zelf niet moet rijden is er geen probleem. Dus was ik direct te vinden om kennis te gaan maken met Ish. Maar het toeval maakt soms een kronkeltje en dus stap ik op deze zonnige zaterdagmiddag in mijn auto om de lange rit achter het stuur door te brengen en me met een klein hartje te wagen in de gasuitlatende jungle.

Waarom? Omdat de tickets al besteld waren, omdat ik ondertussen al een klein beetje buiten de comfortzone durf gaan, omdat ik de nood naar een deugd omzet en gewoon geniet van de rit maar vooral omdat ik Ish wil zien. De dingen die ik hoor en lees over hem, de wijze woorden die ik van hem al meermaals op social media zag. Al meermaals knikte ik bevestigend naar een of ander scherm na zijn diepzinnige woorden, tijd om dit ook eens te doen naar de man zelf die een voorbeeld is van kwetsbaar sterk zijn.

De niet zo super akoestische weerklank van de menigte dringt mijn hoofd binnen, tijd om wat trucjes toe te passen die me staande houden in de overvloed aan prikkels en mijn op vandaag nog steeds te weinig voorraad geduld even aan te boren tot we binnen geraken. Maar vanaf de eerste noot die weerklinkt valt alles stil, het voorgestelde bootje en wat zich afspeelt raakt me door de soms harde realistische woorden die zo mooi geplaatst zijn dat je niet anders kan dan te kijken naar wat verteld wordt. Het is een gevoel die van begin tot einde staande blijft.

Van dans tot muziek, van verhaal tot interactie. Geen enkele emotie is taboe, de thema’s die hij aanhaalt zijn pijnlijk realistisch, de humor die hij er tussen gooit maakt het dan wel wat zachter, het is geen vluchtweg voor wat komt. Zo betrap ik mezelf op een kort beangstigend gevoel wanneer in een pikdonkere zaal, de herkenbare muziek en het gezang van de islam weerklinkt. Onterecht uiteraard maar het toont aan hoe extreem en hoe ongecontroleerd een emotie kan opkomen.

De wederzijdse extremen worden verder benadrukt in wat volgt. En de emoties worden steeds intenser. Maar net zoals aan het begin, stelt deze prachtige storyteller ook zichzelf in vraag. En dat maakt dit alles zo mooi, hij houdt niet alleen een spiegel voor maar laat ook zien dat hij niet te beroerd is om ook zelf te kijken in diezelfde spiegel. Om te vertellen dat ook hij op zoek ging naar zijn waarde, naar zijn identiteit. Iets wat ieder van ons zou moeten doen.

Wanneer hij aan het begin van de opvoering de vraag stelt of je ooit een moment bewust bent geweest dat je als persoon bent veranderd kan ik bevestigend knikken. 8 januari 2019, deze blog is eruit ontstaan. Mijn zoektocht naar wie ik (nog) was na een hevige tijd. Mijn inspiratie…doorheen de maanden kreeg ik er zoveel meer bij, het maakte mijn gezichtsveld zoveel ruimer maar toch nog heel voorzichtig. Ik voelde me nog te veel anders, nu weet ik dat dit IK gewoon IK ben. Dat iedereen gewoon iedereen is, dat jij gewoon jij bent en dat dat eigenlijk veel eenvoudiger is dan wat we er van maken. Niet wat een ander verwacht wat we zijn en de ander niet te laten zijn wat wij verwachten. Oftewel “why don’t you be you and i’ll be me”

En ookal had ik dit reeds ontdekt, het doet me goed om te zien dat ook in een andere thematiek, een ander verhaal er een rode draad loopt van vertragen, luisteren naar elkaar, wederzijds respect. Wanneer hij de betekenis van Iqra verwoord, komt het zo mogelijks nog harder aan. Lezen, elkaar lezen…kan het nog? Het is een vraag op een wijsheid die me vast en zeker zal bijblijven.

Op de terugrit naar Brugge vat ik in mijn hoofd de avond al samen, bij thuiskomst kan ik niet wachten met schrijven. Dat IK heel emotioneel ben van nature is niet nieuw (het maakt me anders en daar ben ik nu trots op) en dus had ik me voorbereid op een zwaar beladen avond. Niks is minder waar, ondanks de zware thema’s heerst er geen zwaarmoedig gevoel. Nice to meet you, Ish! Ik ben IK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s