Ode aan de herfst

De zichtbare warmte van mooie herfstkleuren dompelen me onder in een gezellige sfeer. De frisse lucht vult mijn longen en vult beetje bij beetje mijn fysiek energievat aan. Het lichaam geniet van de broodnodige extra aandacht en rust.

De herfst, het mooiste seizoen om te wandelen. Het kleurenpalet die een zonnige herfstdag meebrengt compenseert de gure regendagen. En toch…ieder jaar opnieuw hoor je dat mensen het net in deze periode moeilijk hebben. Jammer maar begrijpelijk. De zomervakantie is gedaan, de dagelijkse flow loopt weer op zijn gebruikelijke tempo, de ziektekiemen worden actiever, de dagen lijken korter en het weer wispelturiger. De donkerte nodigt uit om je focus op de kille nadelen van de herfst te houden. Voor je het weet overspoeld de somberheid ongevraagd lichaam en geest. Zelfzorg, vertragen, bij jezelf blijven, nu is het extra belangrijk.

Vanuit een heimwee naar de zwoele zomeravonden bleef ook ik vroeger vastklampen aan het swingende zomerse ritme. Negerend wat de herfst brengt en biedt. Een rustplek voor een volgend drukke periode, tijd om dicht bij mezelf te komen voordat versierde bomen en vliegende rendieren met de naam Rudolf samen met andere leuke fantasiewezens me meenemen in een periode van drukke gezelligheid. De bruinrode bladeren die vallen tonen hoe mooi loslaten kan zijn, het voorzichtig neerdwarrelen staat symbool voor het vertragen. De kleuren in dit seizoen kunnen niet genoeg worden bewonderd, de kracht van de wind waait de kopzorgen weg, de regen maakt de plassen die uitnodigen om het kind in jezelf sprongetjes te laten maken. De warmte van de herfstzon kan je meenemen naar binnen terwijl je knus samenzit en op een liefdevolle, rustige manier praat, eet, drinkt, lacht…De donkerte geeft me de kans voor extra rust, extra warmte en liefde ondersteund door het vuur van kaarslichtjes.

Het voelt sprookjesachtig en toch echt tegelijk. En genietend van een deugdoende herfstwandeling bedenk ik me hoe eenvoudig het is om in dit seizoen voor jezelf te zorgen. De tips deel ik hieronder graag met jullie.