Duur herboren

Aan de hersenscan die ik een jaar geleden kreeg te zien valt niks meer te veranderen maar dit medisch netjes aantoonbaar gegeven bracht de mentale toestand naar boven en leidde uiteindelijk naar dit moment. Misschien heet het volgens sommige “genezen”, anderen noemen het “veranderd”, voor mij voelt het als “herboren”. Deze week was de laatste sessie van mijn relaxatietherapie, na net geen jaar van verschillende therapieën te combineren is dit de mooiste afsluiter die ik me kan voorstellen.

Toen ik er voor het eerst binnen stapte, staken mijn schouders net mijn oren niet voorbij. Mijn ademhaling ging niet verder dan mijn keel en haalde topsnelheden waardoor de woorden die ik sprak een en al onrust weergaven, mijn houding was verkrampt en angstig. Mijn modus schakelde constant tussen vluchten en vechten. Al lang zo bleek want de uitputtingsslag tussen de 2 versies van mezelf resulteerde uiteindelijk in emotionele en fysieke uitputting. Te lang, te overprikkeld…

Als ik er nu op terug kijk lijkt het traject die ik aflegde zwaarder dan het nu voelt, gaande van gesprekstherapie, cognitieve therapie, hsp sessies, loopbaanbegeleiding tot revalidatie gevolgd door personal coaching voor het fysieke gedeelte maar de constante in mijn traject was dus relaxatietherapie. Net voor ik vertrek wordt ik gecomplimenteerd voor het voorbije jaar. Een jaar waarin IK mijn stappen bewust zette, mijn tempo niet meer koppelde aan verwachtingen, mijn grenzen duidelijker trok en uiteindelijk mezelf terug vond.

Het klinkt als een happy end maar het voelt als een nieuw begin. En toch…eerder deze week zag ik op sociale media een post die me raakte, los van het politieke karakter die er achter zit. Een petitie die werd opgezet voor de terugbetaling van psychologische zorg voor iedereen. Ondanks de sterktes die ik heb gevonden, heb ik me heel zwak gevoeld, alle therapieën waren nodig om te komen waar ik nu sta maar goedkoop zijn ze niet. En de terugbetaling was beperkt, het randje van burn-out valt buiten de boot als het over psychologische zorg gaat, hsp al helemaal omdat dit een eigenschap is die je mits de juiste omgeving en begeleiding naar een sterkte kan ombuigen.

Klagen doe ik niet want ik kon gelukkig dit traject afleggen. Maar heel even sta ik stil bij diegene bij wie een afspraak maken bij de psycholoog niet kan omdat een hap eten, een dak boven het hoofd en een warm huis nu eenmaal prioriteit zijn. Ik begrijp als geen ander dat de basisbehoeften voorrang hebben, ooit was er een tijd waarin het ook bij ons zo was. We hadden het gevoel dat we buiten de maatschappij leefden en werkten keihard om er terug boven te komen. 2 jobs combineren, meer werken en minder genieten voor enkele jaren. Het ligt allemaal heel ver achter ons maar het was de start van de maatschappelijke race waar we zo voor vochten.

Wat ik echter nooit heb begrepen is waarom gezondheid geen basisbehoefte is. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet toen ziek ben geweest want rekenen en tellen om toe te komen is evenzeer stresserend en nefast voor de mentale gezondheid. Het is dan ook logisch dat de grote kosten worden weggelaten tot op het moment dat een ambulance nodig is. Voor de dure elektriciteit worden budgetmeters voorzien maar budget voor medische zorg wordt beperkter, voeding wordt via de voedselbanken verdeeld maar de terugbetaling van psychologische zorg wordt beperkter, mooie acties zoals rode neuzen dag worden opgezet maar het taboe op psychologische hulp bij -18 en +65 neemt zo toe dat de terugbetaling beperkt wordt. Snappen wie snappen kan!

Het maakt de idealist in me wakker en tegelijkertijd weet ik dat beide zijden complexer zijn dan dat ik het voorstel. Maar een bekende Vlaamse zanger zong ooit, hoop doet leven…en zo verleg ik mijn idealistische gedachten weer even. Terug naar mijn nieuwe IK, hoopvol, zelfbewust, positief, rustig, levenslustig, creatief, nieuwsgierig en toch nog steeds een tikkeltje ongeduldig.

https://www.groen.be/terugbetalingpsycholoog

Een gedachte over “Duur herboren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s