Hij komt, hij komt…(liegalarm)

Vreemde ogen dwingen! Het is een uitspraak die vaak gebruikt wordt als een kind aangenamer gedrag vertoont dan thuis. Hen grootbrengen is nooit een brokkenloos parcour, de ongebalanceerde maatschappij van heden zorgt niet alleen voor meer maar ook voor complexere obstakels en uitdagingen.

Speelsheid, pure onbetaalbare fun die geen cent kost en hun eigenheid motiveren maakt deel uit van het o zo nodige tegenwicht. Maar om het kind, kinderlijk te houden mag het belang van tradities niet geminimaliseerd worden. Zelf terugkerende, versterkende gewoontes creëren is een goeie start maar de kracht van jarenlange tradities mag niet onderschat worden.

Net daardoor voel ik een grote teleurstelling bij het lezen van het artikel over het al dan niet in stand houden van de kindervriend, Sinterklaas genaamd. Ondanks dat eerlijkheid bij ons thuis de belangrijkste waarde is, vind ik het onnodig om het zover door te drijven. Het in leven houden van de traditie nadat het geheim aan de kinderen onthuld is, kan zeker. Maar ik kan bevestigen dat de magie, de verwondering en het respect voor deze traditie mee verdwijnt met de leugen.

Liegen in de opvoeding klinkt dan heel fout in theorie, in de praktijk is het onvoorkomelijk. Je kind direct laten meedraaien in deze hectische, doldraaiende en soms extreem harde wereld zou hen angstig en wantrouwig maken. Dus iets deels verzwijgen is een vorm van bescherming en hun vertellen over een superactieve, attente oude Spaanse man leert hen bij dat goed gedrag beloont wordt. Eenmaal ze weten hoe de vork in de steel zit, zijn ze aanvankelijk teleurgesteld maar op dat moment leren ze ook daar mee omgaan. En dat is broodnodig voor de “grote mensen wereld” waar ze later in komen.

Een voorbereidende leugen om later te kunnen fungeren en soms leugenachtige figuurlijke klappen te kunnen opvangen en verteren. Het start voor de kleine mensen onder ons nu al te vroeg, gun hen dus hun ontsnappingsmomentjes. De Sint, de kerstman, de paashaas, de tandenfee en andere sprookjesachtige figuren houden hen “echt” kind. Dat wij als volwassenen liegen, vergeven ze ons maar al te graag en in vergelijking met andere leugens die iedere volwassenen wel eens verteld is dit de meest verantwoorde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s