Angstig egoïsme

Balans, het komt telkens daar op neer. Maar het is dezer dagen niet steeds zo eenvoudig. Het lijkt dat na een weekend waar de vertraging van de maatschappij lonkte in 1 veeg weg is op maandag. Alsof het egoïsme komt bovendrijven omdat ons luxe leventje wordt bedreigd.

Mijn kids snappen het niet zo goed. In hun hoofd is het eenvoudig, iedereen enkele weken thuis en tis opgelost. Dat het niet zo eenvoudig is begrijpen ze nog als het over zorg of voeding gaat maar alles wat daarbuiten valt, botst op hetzelfde argument. Als de lessen kunnen worden opgeschort dan kan een kledingwinkel, sommige fabrieken enzo dan toch ook even worden stop gezet. De eenvoud haalt het en met een dooddoener zoals “zo gemakkelijk is het niet” stopt de discussie want ook ik moet vertrekken naar mijn werk.

Het zindert na, ik werk niet in de zorg noch heeft mijn werk iets met voeding te maken en toch ga ik plichtsbewust aan de slag. Met een dubbel gevoel weliswaar, de eenvoud komt uit een kindermond samen met de waarheid. Ook ik weet wat dat wat ik zou moeten doen niet strookt met wat ik werkelijk doe. Want na deze crisis wil ik nog verder kunnen werken zonder schuldgevoel en in tijden van crisis wil ook ik geen al te groot loonverlies lijden door onbetaalde afwezigheden. En dan dwarrelen mijn gedachten naar de kleine zelfstandigen die niet eens de keuze hebben…

Ik weet het even niet meer en kan alleen maar besluiten dat heel veel van ons uit angst en egoïsme handelen. Volgend op wat op een “niveau” boven ons wordt gedaan. 2 zaken die ik zo verfoeilijk vind, negatief egoïsme en het spreken over maatschappelijke niveau’s en dat vanuit het gevoel dat ik niet anders kan of niet anders durf. Bang, boos, ontgoocheld, bedroefd maar het is ok om even de balans te verliezen. Het even niet meer weten, het bang zijn voor de gevolgen, het ingaan tegen je overtuiging…ik denk dat dit ook op ieder niveau zich aan het afspelen is. Dus zoals zovelen wacht ik op de orders van bovenaf terwijl ik de balans tussen kalmte en realisme probeer te houden en die af en toe dus eventjes serieus wankelt.

Een gedachte over “Angstig egoïsme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s