Mag het?

Mag het? De meest gestelde vraag in mijn hoofd de voorbije weken. Het gevolg van twijfel, onduidelijkheid en zo nu en dan wat angst maar ook van puur genot en dankbaarheid. De onzichtbare vijand zaaide angst maar het collectief gevoel maakte het hanteerbaar. De fases die we nu zijn ingegaan maken pijnlijk duidelijk dat de solidariteit vervaagt en ieder gaat zijn in eigen tunnel in op zoek naar hun eigen lichtpuntje die het einde van deze periode aankondigt.

Velen zoeken duidelijkheid, vol wantrouwen scrolt men door de nieuwsberichten hopend iets te vinden voor hun eigen specifieke situatie. De halve regels ombuigen naar een goed georganiseerd huishouden, creëert dan ook bij velen wat speelsheid bij het maken van de puzzel. Speelsheid die ontmond in een al dan niet vaag schuldgevoel omdat er opnieuw te veel ballen in de lucht moeten worden gehouden. Beperkt in de oplossingen moet je creativiteit aan de dag kunnen brengen terwijl je net als vele anderen uitgeput bent en toch probeert alle regels te volgen. Maar mag het wel? Mag je moe zijn, mag je heel even zakken in je angst, mag je het even niet meer zo helder zien. Wel JA, dat mag dus laat de angst, de onzekerheid maar even zegevieren.

Mag het ook in de andere richting? Dankbaar voor de vertraging die heel even de maatschappij leek te domineren. Zo hard genieten van de kleine dingen dat je even wegdroomt naar een wereld waar niks anders bestaat dan de zon op je snoet, het gras onder je voeten en de warmte van je gezin. Heel even niet stilstaan dat er ook zijn die het veel minder goed hebben maar gewoon in het nu, genieten van onze eigen comfortabele bubbel. Mag het? Ben ik dan wel solidair genoeg, meelevend en flexibel genoeg om terug mee te draaien in de volgende fase. Mag de maandagblues zich net iets meer aftekenen na een weekend waar je nogmaals beseft hebt waar het echt om draait? Mag ik mij gelukkig voelen in een wereld waar onwetendheid en onzekerheid troef is. Wel JA, dat mag. Want de schoonheid van het onbekende wordt niet altijd overschaduwd door de angst. Als je dat inziet overstijg je de angst, ookal is dat maar voor even.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s