PerfecHt

Kleine flashback naar de woorden van Marcel Hendrickx enkele weken geleden bij het lezen van het artikel van topcoach Paul Van Den Bosch. Hierin omschrijft hij zelfzorg als een onderneming. En maakt hij duidelijk dat de onevenredige balans van 20% zelfzorg en 80% inspanning voldoende is. De 80_20 regel is dus effectiever dan de perfecte 100%. Of zoals hij het verwoord “Perfectionisme haalt ons naar beneden.” We geven de volle 100% en soms meer daaraan weg. We gaan aanvankelijk moeiteloos over onze grenzen om zo perfect mogelijk te zijn, te handelen. Picture perfect aan de buitenkant, somber en verwaarloosd aan de binnenkant. De competentie “perfectionistisch ingesteld” is niks meer dan een synoniem voor zelfdestructie.

En naast me groeit de nieuwsgierigheid van de volgende generatie over wat ik aan het lezen ben, over waarom perfect niet ok is. Zonder diep te moeten nadenken, tover ik een onbestaand maar veelzeggend woord naar boven. Perfecht! En nee, dit is geen schrijffout. Ik leg hem uit dat je beter perfecht bent dan perfect. Perfectionisme richt zich namelijk op de buitenwereld, bewondering van een externe factor die je een verslavende shot heeft van wat aanvankelijk aanvoelt als geluk. Maar wat gebeurt er als de prestatie al lange tijd is geleverd? Als de voetjes terug op de grond komen. Sta je dan stabiel of zoek je angstig naar een volgend iets die je een korte dosis kan geven? Jaag je er op de duur zo op dat je jezelf verliest, voorbij loopt? Vlucht je dan niet steeds verder weg van je eigenheid om toch maar onbereikbare perfectie te benaderen? De drang om een perfect beeld naar de buitenwereld te tonen overgroeit de authenticiteit.

Als je tevredenheidsgraad intern gericht is, als je echt weet en toegeeft dat je inzet matcht met je capaciteiten en de balans tussen deze beiden evenwichtig is dan ben je perfecht. Echtheid is namelijk niet perfect, echtheid is jezelf trouw blijven zonder een ander nadeel te willen te doen. Om perfect te zijn, moet je je eigenlijk anders voordoen dan je bent. Per definitie is perfect dus fake. Vandaar dat perfecht dus een betere keuze is voor jezelf maar ook voor je omgeving. Na het behalen van een positief resultaat schiet je niet in een overdreven euforie die je hoog boven de wolken doet zweven, weliswaar alleen. Nee, je beseft dat ook dit een momentje is waar je ten volle van geniet op je eigen manier. Net zoals je geniet van het zien van een positief resultaat bij een ander. Een iets minder resultaat trekt je niet de dieperik in maar doet je relativeren en je beseft dat je er iets uit kan leren.

Het is een keuze, elke dag opnieuw. Een keuze om tevreden te zijn met wie je bent, wat je hebt, waar je staat, wat je doet. Zelfzorg toepassen is een levenstijl, in het begin vraagt het misschien wat meer inspanning maar als je dagelijks kiest om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen dan komt de zorg en liefde voor en van de ander vanzelf. Echtheid moet namelijk niet worden nagejaagd.

Artikel Paul Van Den Bosch: https://www.bloovi.be/branded/events/2019/topsportcoach-paul-van-den-bosch-ons-lichaam-is-onze-hoogsteigen-kmo-voor-alles-moeten-we-ondernemers-zijn-van-onszelf?utm_content=104523245&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-1651461

2 gedachten over “PerfecHt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s